Tjuvåkte islamister med Ship to Gaza?

Idag har Israel bordat aktivisterna på Ship to Gaza. Därefter utbröt tumult, eftersom de israeliska soldaterna blev anfallna.

Mark Klamberg reder ut rättsläget angående internationellt vatten. Det är oklart, eftersom israels regering hävdar att det är en väpnad konflikt som råder i Gaza. Denna tolkning borde ha någon relevans, eftersom Israel regelbundet anfalls av Hamas.

Det var på den turkiska båten som våldsamheterna utbröt. Våldsamheterna var väl planerade med molotovcoctails och järnrör:

Den turkiska gruppen består av personer från IHH, och denna organisation har täta band till Hamas. Mer om detta här.

En video från MEMRI visar hur medlemmar från den turkiska gruppen IHH skanderar den antisemitiska ramsan “Khaybar, Khaybar”. Se också detta klipp på Youtube:

Så här säger en kvinna från IHH som intervjuas:

Al-Jazeera also interviewed a woman who said that the flotilla participants’ goal was “one of two happy endings: either Martyrdom or reaching Gaza.”

Det finns mycket som tyder på att Ship to Gaza låtit våldsamma sympatisörer till Hamas åkt med på resan. Dessa personer var inte med på resten av teamets icke-våldsprinciper utan var förberedda på våldsamt, livshotande, motstånd när de israeliska soldaterna bordade skeppen.

Det finns också information enligt ovan att personer från den turkiska gruppen ville bli martyrer.

Mot bakgrund av detta håller jag fullständigt med Mathias Sundin: Reaktionerna är våldsamt överdrivna. Särskilt beklagligt är det att israelvänner som Sanna Rayman och Claes Arvidsson dras med.

Den som uttalar sig tvärsäkert i detta läge tror jag gör ett misstag. För mig är två saker klara: rättsläget är oklart och det fanns islamister med i den turkiska delen av Ship to Gaza.

För bästa information: se jpost.com och ynetnews.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.