Ohly vänsterns utrikesminister II

Dick Erixon citerar en utmärkt ledarartikel från Sydsvenskan. Urban Ahlin menar på Newsmill att kritikerna av det utrikespolitiska manifestet bör läsa hela dokumentet. Det har Sydsvenskan gjort och funnit följande:

De rödgröna ”kräver” att USA avvecklar sina kärnvapen men nöjer sig med att ”arbeta” för att Ryssland gör det.

En rödgrön regering kommer att ”verka för” att USA häver sin blockad mot Kuba, men tydligen inte för en demokratisering på Kuba.

En rödgrön regering tänker ”verka för” att USA ansluter sig till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, men har inga specifika synpunkter på att Ryssland och Kina står utanför.

En rödgrön regering kommer att ”kritisera USA:s stöd till odemokratiska regimer”, men tydligen tala tyst om Kinas och Rysslands stöd.

Regimen i Teheran beskrivs som ”auktoritär”, landets opposition som ”modig”, men det enda konkreta löftet är att en rödgrön regering ”kommer att motsätta sig folkrättsvidriga angrepp på Iran”.

Dick Erixon landar i samma slutsats som Sydsvenskan.

Det kan vara så att det inte är Vänsterpartiet som kuppat in kommunistisk utrikespolitik, utan att detta är Socialdemokraternas nya hållning. Då har Socialdemokraterna blivit ett nytt parti, av ett helt annat slag än det under Per Albin Hansson och Tage Erlander som betonade samförstånd och enighet.

Se även DNs Peter Wolodarski: Ska Ohly företräda Sverige?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.