Madon vilseleder om Hirsi Ali

Jag har tidigare länkat Sakine Madon och stöttat hennes resonemang kring Ayaan Hirsi Ali och Axess. Men efter att ha läst texten som Madon refererar till i sitt ledarstick känner jag mig vilseledd. Så här skriver Madon:

Tidigare i år uttryckte Hirsi Ali stöd för ett minaretförbud i Schweiz. Och nu säger hon alltså att kyrkor ska försöka rekrytera muslimer i europeiska förorter.

Det här har Hirsi Ali sagt i intervjun med Axess:

JL: Men vissa har helt andra behov än materiella. De ser att något saknas i vår kultur, något som de själva besitter?

AHA: Ja, muslimerna säger: Vi vet vägen till frälsning. Min idé,som jag lanserar i min nya bok, är att kristna, feminister och upplysningstänkare bör organisera sig och bjuda motstånd. Man måste aktivt propagera för det som man tror på. De som tror på upplysning, på feminism och på kristendom måste visa övertygelse; de måste åka ut till de invandrartäta områdena och faktiskt våga stå upp för och propagera för att det som de tror på är det allra bästa.

Som ni själva kan läsa menar inte Hirsi Ali att kyrkor ska “rekrytera muslimer”. Det hon menar är att vi i väst måste stå upp för västerländska värderingar mot de som vill avskaffa dem. Det är en stor skillnad.

Vi måste göra motstånd! varnar hon. Skulle de här resonemangen vara “till upplysningens försvar”?

Motståndet som Sakine Madon raljerar över handlar om att vi i väst måste stå upp för upplysningens ideal. Det är det bärande temat i hela artikeln.

Det är allvarligt att Sakine Madon drar så stora växlar på ett citat som inte stämmer.

UPPDATERING: Även Dilsa Demirbag-Sten hävdar att Hirsi Ali vill omvända muslimer till kristendom. Hänvisar hon likt Sakine Madon felaktigt till Axess-artikeln?

Se även Axess blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.