Skademinimering hjälper hemlösa

Martin Ängeby har skrivit ett intressant blogginlägg om hemlöshet. Trots att Sverige har ett omfattande socialt skyddsnät är hemlöshet ett stort problem. Det märks särskilt i min gamla hemstad Norrköping

Ängeby lyfter en viktig poäng:

Hemlöshet är mer än tak över huvudet men härberget är steg ett. I ett civiliserat land ska ingen behöva sova på en bänk. Här får vi lägga moralismen och uppfortringslustan är sidan och istället se till att det finns tillräckligt många wet shelters, alltså härbärgen utan krav på nykterhet och drogfrihet.

Det här tror jag är en stor anledning till varför de hemlösa åker ut. De klarar inte av att hålla sig drogfria och kastas därför ut på gatan. Det är också ett område som är kontroversiellt, eftersom vår svenska narkotikapolitik föreskriver ett narkotikafritt samhälle.

Det är ett liknande problem som det inom prostitution, där det officiella Sverige har valt en morallag som skadar de svagaste istället för en lag baserad på skademinimeringsprincipen.

Mathias Sundin har skrivit om detta tidigare: Nya idéer behövs för de hemlösa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.