Politisk skildring av mellanöstern

Idag kablar TT ut ett Reuters-telegram om en israelisk raketattack på Gaza. Som vanligt är raketattacken ett svar på terrorattacker från Gaza, vilket skrivs en bit in i reportaget.

På så sätt skildras Israel som den aggresiva parten, trots att man här har svarat på en attack. Raketattackern är en del i en långsiktig plan för att göra södra Israel obeboeligt.

Terroristerna skjuter ofta från tättbebyggt område, så att Israel ställs inför dilemmat att låta terroristerna fortsätta sin terror, eller att slå tillbaka och skada civila.

Detta dilemma hanterar inte journalisterna i sin rapportering. Effekten av detta blir att rapporteringen blir totalt ensidig i sitt fokus på Israel och Israels aktioner. I grunden finns säkert goda intentioner från journalisterna, men effekten blir att de totalt spelar terrorns krafter i händerna.

En vanlig läsare kommer skumma artikeln och titta på bilderna, vilket ger vid handen att Israel har bombat Gaza och skadat civila. Israel framstår som aggressivt och hänsynslöst, vilket ytterligare späder på det Israelhat som finns i väst.

Rapporteringen från mellanöstern är inte nyheter, utan snarare en politisk skildring. Ansvaret för Israelhatet i Sverige och väst ligger till stor del på nyhetsredaktionerna .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.