Pappers strejkvinst en pyrrhusseger

Idag har Corren en utmärkt ledarartikel om Pappers huvudlösa strejk. Trots att Pappers har industrins bästa avtal och arbetarna har en snittlön på 27 200 utan studieskulder har de valt att strejka. Detta utan att lågkonjunkturen ens gått över helt.

Jämför det med sjuksköterskorna, där har ni facklig solidaritet i verkligheten.

Corren lyfter också en mycket viktig aspekt:

Liksom metallarbetarnas framgångsrika kamp för höjda ingångslöner gjort det olönsamt för de internationella biltillverkarna att behålla produktion i Sverige så riskerar pappersarbetarnas lönekrav, om de skulle gå igenom, att bli en Pyrrhysseger på Sveriges väg från pappersexportör till råvaruproducent.

Vänstern, dit LO-facken räknas, har fortfarande inte gett upp synen på företagen som en mjölkko som man kan pressa pengar ur. Företagen lever idag på en globaliserad marknad och kan tvingas lämna landet om det inte är lönsamt att driva företag här.

Men det verkar inte facket bry sig särskilt mycket om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.