”Palestinskt nej till direkta fredsförhandlingar”

Från Fred i Mellanöstern:

Den palestinska myndigheten – som representerar världens största mottagare av internationellt bistånd per capita – fortsatte på lördagen att avvisa direkta fredsförhandlingar med Israel. Den palestinske presidenten förkastade också tanken på att ta steg nummer två i den internationella Färdplanen för Fred. Det skulle ha inneburit upprättandet av provisoriska gränser mellan Israel och en palestinsk stat som nästa steg på vägen mot slutförhandlingar om nya gränser och andra utestående frågor. I en TV-intervju (nedan) uppmanar Israels premiärminister palestinierna att komma till förhandlingsbordet.

Efter att ha avfärdat direkta förhandlingar med Israel upprepade president Mahmoud Abbas sin försöksballong om att låta USA:s president Barak Obama ”tvinga på” regionen en skräddarsydd palestinsk lösning. Den amerikanska administrationen sade i måndags att det inte är aktuellt med någon ny plan, och har tidigare påpekat att det är parterna själva som måste visa fredsvilja.

Fatah och Mahmoud Abbas fortsätter på den inslagna linjen, att vägra fredsförhandla. Det är naturligt, och har varit palestinska ledares linje under många år.

Ett dödläge gynnar palestinska ledare, eftersom omvärldens press och granskande ögon alltid riktas mot Israel. Som till exempel i reportage som detta.

Abbas och Fatah är inte demokrater. De är främst intresserade av att gynna sig själva och sin kamp mot Israel. Då är det självklart att de kommer fortsätta vägra fred.

Det enda som kommer ändra deras beteende är att omvärlden ändrar inställning och börjar behandla konflikten likvärdigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.