Minska antalet myndigheter

I helgen släppte Timbro en rapport och en debattartikel om opinionsbildande myndigheter. På det följde ett ledarstick från Östgöta Correspondenten som Dick Erixon igår uppmärksammade. Jag håller självklart med, och är glad att frågan tas upp.

Corren lyfter också en annan viktig fråga i sin artikel, frågan om mängden myndigheter i Sverige.

Forum för levande historia är långtifrån den enda statliga myndighet som bedrivit opinionsbildning.

En annan är Glesbygdsverket som inrättades 1991. I verkets instruktion sägs att man ska “främst genom påverkan på olika samhällssektorer verka för goda levnadsförhållanden och utvecklingsmöjligheter för glesbygds- och landsbygdsbefolkningen”. Denna karaktär av särintresseorganisation ville socialdemokraterna kompensera genom att inrätta ännu en statlig myndighet – storstadsverket.

Statliga myndigheters opinionsbildning har kritiserats hårt av borgerliga politiker och debattörer sedan lång tid. Inför valet 2006 lyfte Alliansen problemet till en valfråga. Därför är det märkligt att så lite har gjorts för att komma till rätta med problemet.

Visserligen har man slagit samman flera av myndigheterna och lagt ned det hårt kritiserade Arbetslivsinstitutet, men i dess ställe har man inrättat en ny myndighet med liknande uppgifter – Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

Man skulle kunna hålla på ganska länge med att räkna upp konstiga myndigheter. Såvitt jag vet är de uppemot 500, och många av dessa ägnar sig också åt opionionsbildning.

Där har vi ännu ett viktigt område för alliansen. Är till exempel Nämnden för hemslöjdsfrågor en värdefull myndighet att värna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.