Ja till moskén i Göteborg

Jag skrev tidigare om balansgången mellan kritik av islam och islamofobi. Ett bra exempel på dilemmat är min partikamrat Helene Odenjungs blogginlägg om moskébygget i Göteborg.

Helene Odenjung skriver mycket positivt om bygget:

Det är en självklarhet att också muslimska göteborgare ska kunna utöva sin tro. Andlig frihet är en av grundpelarna i liberalismens samhällsbygge och innebär rätten att hysa och uttrycka politiska, religiösa och andra övertygelser. Att Sveriges muslimer ska hindras från att utöva sin religion är oacceptabelt och här måste liberaler tydligt ta ställning.

Signaturen Utlandssvensk har skrivit många kritiska kommentarer på min blogg om Folkpartiet och är mycket upprörd över bygget, eftersom finansieringen kommer från Saudiarabien. Från SR:

Den saudiska tolkningen av islam anses vara sträng och konservativ. Men enligt såväl stiftelsen som saudierna ställs varken krav på styrelseposter eller vem som ska få den viktiga rollen som imam i moskén. Saudierna har dock åsikter om hur moskén ska drivas.

Se även the Local samt GP.

Jag håller med Helene Odenjung i hennes välkomnande av moskén.Vi har religionsfrihet i Sverige, och självklart ska moskéer tillåtas att byggas.

Nu ligger ansvaret på Ahmed Al-Mofty och Sveriges Muslimska Kommitté att visa att moskén kan vara ett positivt exempel trots sin saudiska finansiering.

Och ansvaret vilar tungt på oss liberaler som stöttar bygget att vara vaksamma. Moskén ska vara en plats för människor att utöva sin tro och inte en plats där fördomar och intolerans frodas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.