Israel 62 år

Idag har jag besökt firandet av Israels 62-årsdag som ordnades av Israels ambassad. Det hela var en mingelfest på Sheraton hotel med vin, snittar och Sveriges samlade Israelvänner.

Festen inleddes med ett kort tal av ambassadör Benny Dagan och sedan ett tal av EU-minister Birgitta Ohlsson. Birgitta pratade om Sveriges goda relationer med Israel och att de ska fördjupas. Det är glädjande.

Det var många folkpartister på festen, vilket känns mycket kul. Mona Sahlin var också där, vilket hedrar henne. Det är viktigt för Israel att ha stödet från Socialdemokraternas ledare.

I övrigt var det väldigt få unga där. Det oroar mig. Jag vill att alla borgerliga ungdomsförbund ska visa sitt stöd för Israel genom att närvara på en sådan fest. Jag hoppas verkligen att de fått inbjudan.

Jag fick möjlighet att prata kort med ambassadören och jag framförde en oro jag har haft kring de organiserade Israelvännnerna i Sverige. Tyvärr är rörelsen väldigt högerinrinktad. Det är i sig ett problem men kanske förståeligt med tanke på hur Sverige ser ut.

Men ett större problem är att delar av denna rörelse verkar se islam som en fråga som hör ihop med Israel. Jag ser att frågan har beröringspunkter, men jag tror att man är ute på mycket hal is om man per definition förknippar frågorna.

För mig är frågan om Israel så kraftfullför att den handlar om att försvara demokratin som koncept. Jag tror att rörelsen kan bli bred, men då måste vi hålla dörrar öppna. Då duger det inte att göra Israel till ett slagträ i debatten om islam.

Jag är väldigt tacksam över att ha fått besöka denna trevliga fest tillsammans med så många Israelvänner. Ni borde pröva att umgås mer med sådana. Det är oerhört uppfriskande.

Grattis Israel på 62-årsdagen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.