”Islamofobi är inte liberalism”

Sakine Madon skriver idag i Expressen om ett tv-program i Axess med Ayaan Hirsi Ali: Islamofobi är inte liberalism:

Kan oförmågan att se när legitim islamkritik glider över i en önskan om att utplåna all muslimsk tro bero på svårigheten att hålla flera bollar i luften samtidigt? […]

Vi är många som påpekar kulturrelativismens problem: att delar av vänstern blundar för kvinnoförtryck, homofobi med mera med hänvisning till “andras kulturer”. […]

Det är däremot skillnad på att ta dessa debatter av liberal övertygelse och på att göra det med udden riktad mot alla troende muslimer eller mot pluralism.

Madon lyfter en viktig fråga. Hon tar särskilt upp Ayan Hirsi Ali, som har varit en viktig debattör. Idag har hon dock gått över gränsen för vad jag tycker är rimlig debatt. Madon exemplifierar bland annat med att hon jämför minareten med hakkorset.

Jag har själv trott mycket på Hirsi Ali. I denna bloggpost märkte jag för första gången hur hon gått över gränsen.

Sakine Madon kritiserar även Dick Erixon, en debattör som jag respekterar. Men jag delar Madons kritik om att Erixon ibland går över gränsen för vad som är rimlig kritik av islam.

Jag har brottats med förhållandet mellan legitim kritik av islam och islamofobi och rasism. Det finns fallgropar på båda sidor – antingen tystnar man av rädsla för att stämplas som rasist. Eller också går man på för hårt och förlorar sig i islamofobi.

Det finns inga enkla svar i den här debatten, därför är det så viktigt att den förs. Bra inlägg av Sakine Madon.

Via Jonathan Leman.

UPPDATERING: Se även Dilsa Demirbag-Sten i Expressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.