Expressen Kultur anklagar Israel för ”massaker”

I veckan skrev Lawen Mothadi på Expressen Kultur om Therese Christianssons bok Talas hus. Där citeras ur boken om en påstådd “massaker”:

Medan attackerna mot Gaza stad pågår med full kraft de första januaridagarna 2009 har skräcken ännu inte nått al-Samounifamiljerna några kilometer söder om Gaza stad. […]
Timmarna går, Ola al-Samouni, Zahawa al-Samouni och de andra kvinnorna i släkten hör bomberna på håll och följer attackerna via tv:ns sändningar. Den 2 januari blir till den 3 januari och nu har oron tagit ett grepp om livet för nu står de israeliska soldaterna utanför dörren och beordrar familjerna att samlas upp i ett av husen, barn och mammor och pappor och gamla gummor och farbröder under ett tak i Gaza där de till slut blir ett hundratal personer i två rum som inväntar gryningen tillsammans. Då kommer massakern.

Enligt Expressen Kultur har alltså Israel föst ihop oskyldiga civila och massakrerat dom. Det är en mycket grov anklagelse, som inte har rapporterats om på något sätt tidigare. .

Christiansson lutar sig såvitt jag förstår på vittnesmål från Gaza. Vittnesmål i all ära, men kommer man med så grova anklagelser är det nog läge att ha lite mer att luta sig mot.

Men det verkar inte Expressen Kultur tycka. Är det här ännu en variant av kreativt skrivande på kultursidorna á la Donald Boström?

Christianssons bok recenseras även av SvD, ihop med läkarna Mads Gilbert och Erik Fosses bok “Ögonen i Gaza”. Karl Steinick har lyckats med något så sällsynt som en balanserad kritik:

I Gilberts och Fosses framställning är det svårt att få syn på någon motståndare. De har opererat bort den ena av de stridande parterna i konflikten och försöker få det att se ut som om israelerna trängt in på Gazaremsan helt oprovocerat, i syfte att framför allt döda palestinska barn.

Steinick har alltså tagit av sig de palestinaglasögon som resten av Sveriges kritiker- och journalistkår har på sig. Det har inte Lahwen Mothadi. Med glasögonen på är det mesta OK, till exempel att bara i förbifarten anklaga Israel för att medvetet slakta civila.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.