Amnesty stöttar ”defensive jihad”, tystar kritiker

En skandal skakar nu Amnesty International.

Amnesty har fått intern kritik om att legitimera talibanerna, eftersom de använt förre Guantanamo-fången Moazzam Begg i en kampanj mot Guantanamo. Gita Sahgal, vars titel är “head of the gender unit at Amnesty’s international secretariat” pekar på att Moazzem Begg stöttar talibanerna och knappast kan ses som en representant för mänskliga rättigheter.

Gita Sahgal har nu stängts av för sin kritik. Som svar på detta lanserade tre människorättsaktivister en  namninsamling till stöd för Gita Sahgal på bloggen Human Rights for all: “Global Petition to Amnesty International: Restoring the Integrity of Human Rights

Aktivisterna fick svar från Amnesty, och svaret var så anmärkningsvärt att det har offentliggjorts av aktivisterna. Så här säger “Secretary General of Amnesty International”, Claudio Cordone:

Now, Moazzam Begg and others in his group Cageprisoners also hold other views which they have clearly stated, for example on whether one should talk to the Taleban or on the role of jihad in self-defence. Are such views antithetical to human rights? Our answer is no, even if we may disagree with them […]

Människorättsaktivisterna kommenterar detta:

If this is the official position of the world’s leading human rights organisation, this would gravely undermine the future of the human rights movment.

The rationale and call for ‘defensive jihad’ runs through many muslim fundamentalist texts. It is precisely ‘defensive jihad’ that the Taleban use to legitimise its anti human rights actions such as the beheading of dissidents, attacks on minorities, attacks on schools and religious shrines and the public lashing of women.

Det vore klargörande att få veta om Amnesty stöttar sin  står bakom talibanernas syn på “defensive jihad”.

En lång analys av detta finns på NGO Monitos blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.