Weylers rättfärdiga kritik av Reepalu

Idag debatterade Ilmar Reepalu mot Svante Weyler i P1-morgon. Rubriken P1 morgon har på webben är “Reepalu bemöter kritiken“. Kritiken kommer från Svante Weylers krönika i Godmorgon Världen, kan höras här.

Weylers kritik mot Reepalu grundade sig i att han försöker rationalisera attackerna mot judar i Malmö. Han har gång på gång påstått att “skälet till attackerna” är Israels politik i Gaza. Senast i SvD.

Weyler menar att detta är att rationalisera antisemitismen genom att man gör judarna själva ansvariga för hatet mot dem. En klassisk antisemitisk tankefigur, som Weyler påpekar.

Han säger också att det stämmer att det är en kampanj mot Reepalu, och att han önskar att den fortsätter. Detsamma säger jag – för om det var någon som tvivlade kring om Reepalu använder antisemitiska tankefigurer har han själv avskrivit dessa tvivel genom sitt famösa uttalande om en “israellobby” som motverkar honom. Weyler påpekar också detta i en krönika i Expressen.

Det är patetiskt när Reepalu försöker göra Weyler ansvariga för hoten mot honom. Orsaken till att Reepalu får kritik är att han leker med antisemitiska tankefigurer och gör allt han kan för att tona ned antisemitismen i Malmö. Men svenska medier går på hans linje.

TT har ett telegram idag med denna vinkling. Expressen skriver om det. Samt Realtid.se. Ingen av dem har uppmärksammat att Reepalu känner sig förföljd av en “israellobby”.

Åter till debatten, där Ilmar Reepalu påstås “bemöta kritiken”. Men det fanns inte en tillstymmelse till bemötande. Reepalu använde sin radiotid till att vara närmast vansinnigt förorättad och gå på attack mot Weyler. Han förklarade inte sin vilja att rationalisera antisemitismen.

Den relevanta frågan är vad Mona Sahlin anser om Ilmar Reepalu. Som Göran Hägglund frågade igår:

– Delar Mona Sahlin Ilmar Reepalus uppfattning att kritiken mot honom är ett resultat av israelisk lobbyism?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.