Vänstern: Talibaner nu eller om 1,5 år

Idag i studio ett debatterade Hans Linde (v) och Per Wirtén, frilandsskribent och före detta Dagens Arena.

Per Wirtén motsvarar någon form av moderat vänster, och anser att militären måste finnas i Afghanistan för att möjliggöra en politisk process. Han står mot Hans Linde och kommunisterna i Vänsterpartiet, som vill dra tillbaka trupperna nu.

Hans Linde fick frågan om tillbakadragandet inte kommer betyda att talibanerna får makten och slaktar hjälparbetare med mera. Men det menar Linde, att det kommer inte hända, om man tar med dem i en politisk process.

Han verkar dock ha missat att de politiska alternativen i detta fall är demokrati och mänskliga rättigheter eller diktatur. Om man ska kompromissa med talibanerna måste man närma sig deras position. Vilket troligtvis innebär bland annat burka på för kvinnorna.

Per Wirtén är dessutom fast övertygad om att den enda chansen väst har är de närmaste 1,5 åren. Sen är det kört, och då måste man dra tillbaka trupperna och låta talibanerna slakta demokraterna och spärra in kvinnorna. Oklart varför.

Ett annat alternativ är ju att vi tar kampen mot talibanerna och slåss för mänskliga rättigheter tills vi vinner. Men vänstern väljer istället att ge upp och lämna över det afghanska folket i tyranniets händer. Det är solidaritet, det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.