Reepalu och (s) legitimerar antisemitiskt tänkande

I UNT finns idag en mycket bra analys av Ilmar Reepalus agerande: Reepalu förstår inte frågan. Hans linje är att Ilmar Reepalus agerande förklaras av hans okunskap i ämnet.

Jag tar mig friheten att bena ut några av Håkan Holmbergs slutsatser och reflektioner kring vad Ilmar Reepalu sagt och gjort.

  • Fördömer man sionismen som sådan så fördömer man också judiska kulturella strävanden och alla de judar och israeler som anser att staten Israel har rätt att finnas samtidigt som de är djupt kritiska mot statens nuvarande politik. Men i TV4 talade Reepalu på nytt om antisemitism och sionism som två former av “rasism”.
  • Reepalus tal om en “israelisk konspiration” för ofrånkomligen tankarna till denna (antisemitiska) föreställningsvärld. I TV4 valde Reepalu att förbigå frågorna på denna punkt med tystnad.
  • Judar i Sverige har naturligtvis inte mer ansvar för politiken i Israel än vad afrikaner i Sverige har för vanstyret i Zimbabwe. Ändå har Reepalu tidigare uttryckt sig som om han ansåg att Malmös judar hade ett särskilt ansvar för att kritisera Israels krigföring i Gaza
  • I TV4 i går kunde han inte rakt av medge att det i dag i första hand är judar i Malmö som drabbats av olika hatbrott utan att samtidigt säga att de mest kränkta är de som drabbats av kriget i Gaza -som om det ändå fanns ett moraliskt ansvar för Gazakriget att utkräva av judarna i Malmö.

Holmberg har troligtvis rätt i sin analys av att Reepalu är okunnig. Men hans slutsats kring detta förstår jag inte alls:

Om Reepalu verkligen hade styrts av illvilliga avsikter så hade han inte desto mindre uttryckt sig på ett helt annat sätt, som är välbekant från olika typer av extremistpropaganda. Vad vi ser är i stället nya exempel på att han inte har reflekterat över innebörden av ord och formuleringar och alltså inte förstår vad reaktionerna beror på. Det vore orättvist om detta skulle drabba socialdemokraterna som parti.

Ilmar Reepalu tar avstånd från antisemitism och hatbrott – utmärkt. Men i sina uttalanden visar han prov på ett antisemitiskt tankesätt och antisemitiska föreställningar. Och hans uttalanden gör att dessa föreställningar legitimeras och sprids.

Under två veckors tid har nu Reepalu basunerat ut sina grumliga tankar kring judar och Israel. Självklart ska detta drabba Socialdemokraterna som parti. För i slutändan handlar detta om att Mona Sahlin låter Reepalu hållas – hennes händer är smutsiga.

Reepalus bevekelsegrunder är ointressanta. Han och (s) måste ställas till svars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.