Reepalu i Tv4: Israel orsaken till ökad antisemitism

I fredagens upplaga av morgonprogrammet i Tv4 deltog Ilmar Reepalu för att räta ut frågetecknen kring vad han står i frågor kring antisemitism i Malmö. Men många nya frågetecken väcktes, som vanligt när den offensive Reepalu ska förklara sig.

Först förklarar Ilmar Reepalu att “den judiska säkerhetsorganisationen i Sverige” har förklarat att antisemitismen i Malmö sker som “en direkt följd” av kriget i Gaza. Denna organisation som Reepalu hänvisar till är inte känd, det går inte att googla information om den. Det finns anledning att vara kritisk mot Reepalus tolkningar.

Han påstår nämligen också att organisationen i England som han tidigare hänvisade till är “direkt kopplat till” kriget i Gaza. Tidigare i SvD sa han att “skälet är” Israels offensiv i Gaza. Som Mathias Sundin visade är det inte vad organisationen sa, utan att det var extrema reaktioner på Israels agerande som var skälet till förföljelserna.

Det vore väldigt intressant att få läsa den text som Reepalu viftar med, eftersom han tidigare misstolkat vad den brittiska säkerhetsorgansiationen sade, och nu har nyanserat sig från “skälet är” till “direkt kopplat”. Det går tyvärr inte att lita på Reepalu här.

Det finns en viktig nyansskillnad i hur man tolkar att ökningen av hatbrott mot judar hänger ihop med Israels politik. Antingen ser man det som att det hänger samman, vilket inte går att bestrida. Eller också tror man att antisemitismen beror på Israels politik. Då är man ute på djupt vatten.

Tyvärr förmedlar Ilmar Reepalu bilden av att Israels politik skapar antisemitismen. 05.30 in i inslaget finns det mest talande exemplet på detta. Steffo Törnkvist ställer där en fråga till Ilmar Reepalu:

Tycker du att kritiken är helt obefogad? Det är ett antal människor som känner sig sårade och kränkta och det är bara gripet ur luften?

Dom mäniskor som är sårade och kränkta allra mest är förstås dom som kanske är anhöriga till dom som finns i en krigszon någonstans. Och jag kan tänka mig att om vi ska försöka förstå hatbrott…

Ja, det är judar i Skåne som känner sig väldigt kränkta av vad du säger och vad du gör.

Först och främst vill jag göra det väldigt tydligt, som kommunstyrelseordförande så kan jag inte tolerera någon form av hatbrott riktad mot någon grupp.

När Reepalu får frågan om judar i Malmö börjar han prata om människor i en “krigszon”, troligtvis Palestina eller Gaza.

Ilmar Reepalu menar att hans prat om Israels politik inte handlar om att skuldbelägga, utan att “försöka förstå”. Men det budskap han förmedlar är att Israel är ansvariga för antisemitismen i Malmö. Då blir antisemitismen begriplig, och i någon mån motiverad.

Reepalu passar också på att i inslaget ta tillbaka sin tidigare ursäkt kring sionismen och antisemitismen. För han menar att han hänvisade till bosättarrörelsens sionism.

Så nu är det alltså så att Ilmar Reepalu tar avstånd från både sionism och antisemitism, och att han står för allt han tidigare har sagt – även det om att judiska församlingen borde ha tagit avstånd från Israels politik. Och han motarbetas av en “israelisk lobby”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.