Poesi och kvinnokamp i Saudiarabien

Elder of Ziyon uppmärksammar en AP-artikel om hur en mycket modig kvinna, Hissa Hilal, i en poesitävling gjort uppror mot Saudiarabiens religiösa patriarkat:

Hissa Hilal, only her eyes visible through her black veil, delivered a blistering poem against Muslim preachers “who sit in the position of power” but are “frightening” people with their fatwas, or religious edicts, and “preying like a wolf” on those seeking peace. […]

Her poem was seen as a response to Sheik Abdul-Rahman al-Barrak, a prominent cleric in Saudi Arabia who recently issued a fatwa saying those who call for the mingling of men and women should be considered infidels, punishable by death.

But more broadly, it was seen as addressing any of many hard-line clerics in Saudi Arabia and elsewhere in the region who hold a wide influence through television programs, university positions or Web sites.

Kvinnokampen i Sverige och väst är fortfarande relevant, men här har de största hindren undanröjt.I tredje världen finns enorma insatser att göra – där är kvinnokampen en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter.

Oerhört viktigt att Hissa Hilal och hennes medkämpar i Saudiarabien får omvärldens stöd i sin kamp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.