Ny attack från Reepalu, Hägglund pressar Sahlin

Igår gjorde Ilmar Reepalu ännu ett kontroversiellt utspel. För danska tv 2 uttalade han sig om att den “israeliska lobbyn” var delaktig i en kampanj mot honom. Så här säger han, 1.58 in i:

Speakertext: … Idag tar han avstånd från alla övergrepp på judar och säger att han blivit avsiktligt felciterad.

Reeepalu: – Man möts utav väldigt många, som man kanske kallar den israeliska lobbyn, som inte är intresserade utav vad jag säger, och vad jag tycker, men däremot vill tillskriva mig massor utav uppfattningar.

Reportern: – Det han säger till oss idag, det är att det är den israeliska lobbyn som försöker rita en bild av honom.

Jeshua Kaufman, Judiska församlingen: – Jag hoppas att han inte sa det, eller att det är missförstått.

Per Gudmundson kommenterar:

Anledningen till att representanten från judiska församlingen inte vill tro på att Reepalu menar vad han säger, är att begrepp som israelisk lobby är vanligt förekommande i antisemitisk diskurs, där föreställningen om en global judisk konspiration som påverkar snart sagt varje politiskt skeende är en hörnpelare. Det är en tankefigur som dyker upp i en rad tvivelaktiga sammanhang, med andra ord, och som ofta ger anledning att undra över avsändarens motiv.

Göran Hägglund har skrivit ett brev en fråga till Mona Sahlin angående Reepalus senaste uttalande. Bland annat ställer han två relevanta frågor:

– Delar Mona Sahlin Ilmar Reepalus uppfattning att kritiken mot honom är ett resultat av israelisk lobbyism?
– Hur tänker Mona Sahlin agera för att det inte ska finnas någon osäkerhet kring socialdemokraternas syn på antisemitism och judars rätt att leva sina liv i trygghet?

Ilmar Reepalu har alltså inte bett om ursäkt för några av sina uttalanden, förutom liknelsen om sionism och antisemitism. Hans uttalanden om att det inte skett några attacker på judar kvarstår, samt att om judar vill lämna Malmö för Israel för att de känner sig otrygga är det inte en angelägenhet för Malmö stad.

Andra som skrivit: Johan Ingerö, Dick Erixon, Jonathan Leman, Expressens opinionsblogg och Mathias Sundin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.