Idéhistoriker kritiserar Reepalu

Sydsvenskan skriver idag om Henrik Bachner, expert på antisemitism, som uttalar sig om Reepalu och hans känsla av att vara förföljd av “israeliska lobbyn”.

Henrik Bachner vill inte försöka tolka vad Ilmar Reepalu menar när han använder begreppet ”den israeliska lobbyn”. Men han konstaterar att begreppet är problematiskt. Det används i antijudisk argumentation iEuropa och världen. Bland annat i antydningar om att det skulle finnas en judisk konspiration som styr media och politik och medvetet manipulerar opinionsbildningen.

Och angående Reepalus tidigare uttalanden – som han står fast vid:

Henrik Bachner anser att Ilmar Reepalu uttryckte sig på ett farligt sätt när han knöt problemen i Malmö till judars ställningstaganden till Israels politik.

– Han hänvisar till konflikten i Mellanöstern som orsak till antisemitismen. Det är ett grundlöst och djupt problematiskt argument. Han verkar inte förstå att Mellanösternkonflikten används som förevändning för att ge uttryck för fientlighet mot judar. Mellanösternkonflikten kan utlösa redan existerande fördomar mot judar. Men konflikten är inte orsaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.