Beatrice Ask förbrukar sitt förtroende

Vår justitieminister Beatrice Ask har varit väldigt anonym. På sista tiden har hon kommit ut i rampljuset, vilket heller inte känns bra. Först kom förslaget om drogtest av barn, och nu har hon fullständigt ballat ur:

På ett seminarium i riksdagen i torsdags om prostitution, sadeBeatrice Ask att omgivningen bör få veta om någon är misstänkt för sexköp.

– Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuvertet och skicka hem till folk som var misstänkta för detta, sade hon. […]

Till Aftonbladet säger hon att idén med grälla färger kanske inte var så bra. Men hon står fast vid principen.

– Rent praktiskt kanske man inte kan ha färgade kuvert, men vi måste visa vilka de är och låta människor i deras omgivning få veta, säger Ask till Aftonbladet.

Justitieministern vill alltså att människor som är misstänkta för brott aktivt ska hängas ut. Det innebär i princip att man avskaffar rättsstaten.

Hanna Wagenius skriver på Aftonbladet debatt:

Poängen med ett rättssamhälle är att personer ska dömas inför en domstol där rättssäkerhetsgarantierna är uppfyllda – inte av en uppretad folkmobb. Idén om att hänga ut misstänkta, vare sig det rör sig om att använda en specifik färg på kuverten eller någon annan metod är en återgång till medeltiden och för tanken till de skampålar som förr stod på kyrkbacken.

Hur går man vidare som justitieminister efter en sådan här groda? Och när man inte ens verkar inse att det är en groda?

Visst är det som SvD Ledarbloggen skriver att detta helt ohotat är mandatperiodens knäppaste uttalande, dessutom i ett mycket känsligt läge för Alliansen. Katastrof är ordet.

Andra som skrivit: Hax, Liberati, Inslag.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.