FP stoppar urspårad diskrimineringslag

Idag rapporterade flera medier  att Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna verkat för att en man som vägrat hälsa i hand på grund av sin religion ska ha rätt till det. Från Ekot:

Arbetsförmedlingen ska betala 60 000 kronor i skadestånd till en man som blev av med sin ersättning efter att han vägrat att hälsa på en kvinnlig chef på ett företag där han sökte praktikplats. […]

Enligt domen i Stockholms tingsrätt har Arbetsförmedlingen gjort sig skyldig till diskriminering. Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna säger att det är en viktig dom:

– Den har stor betydelse. De som har religionen som en aktiv del av sitt liv får i domen bekräftelse på att samhället ställer upp på deras rättigheter.

Mannen ifråga vägrar alltså att acceptera svenska seder vad det gäller hälsning. Det gör att han inte kan fungera i ett normalt samhälle, eftersom det är förolämpande att vägra att ta kvinnor i hand. Det bekräftas också av chefen på arbetsplatsen där mannen sökte jobb. Från DN:

Jeanette Löding, vd för det företag där mannen var på intervju, menar att företagets beslut att inte erbjuda honom praktikplats inte hade något med att han hälsade på ett visst sätt. […]

Jeanette Löding tog dock illa upp av att behandlas annorlunda.

– Jag kände mig kränkt. Han tog alla andra i hand, men inte mig, säger hon.

Men enligt vår diskrimineringsombudsman har inte de svenska sederna något särskilt värde. De är likställda med de muslimska sederna. Det är detta som är multikulturalism, och jag tycker att det är fel.

Effekten av DOs beslut blir att religiösa muslimer som vägrar hälsa på folk av motsatt kön även fortsättningsvis kommer finnas utanför samhället – men på samhällets bekostnad. De gör ju rätt, enligt DO, när de kräver att folk ska anpassa sig till deras seder.

Hursomhelst är Folkpartiet kritiska mot denna lag. Partisekreterare Erik Ullenhag:

– En arbetsgivare ska kunna ställa krav på att en arbetstagare tar både kvinnor och män i hand. Allt annat är orimligt. Skulle det vara så att den här domen i dag står sig högre upp i rättsväsendet så tycker jag att vi bör se över lagstiftningen, säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.

Tack och lov för detta. Om denna utveckling fortsätter är det ett hot mot demokratin.

Mathias Sundin skriver på Newsmill om ämnet – “Framgång för medeltiden att män kan vägra ta kvinnor i hand”.

Se även Johan Ingerö och mitt tidigare inlägg i ämnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.