Omvändelse under galgen av Reepalu

Under ett par dagar har Ilmar Reepalus åsikter gett stor genklang i svensk debatt, men även internationellt. Malmös ledande socialdemokrat har gett uttryck för åsikter som mycket väl kan anses vara antisemitiska.

Den 28:e var Ilmar Reepalu stursk och stod för allt han hade sagt. Texten hade blivit godkänd av honom, enligt Skånskan.

Men nu är det annat ljud i skällan. I en artikel i Sydsvenskan börjar Reepalu slå till reträtt.

Här är ett axplock av vad Reepalu skriver:

När Skånska Dagbladet för nästan två veckor sedan intervjuade mig om min Israelkritik, använde jag ordet sionism på ett felaktigt sätt.[…]

Antisemitismen är en styggelse. Jag har aldrig vid något tillfälle kollektivt skuldbelagt judar. Jag anser att det är fullständigt oacceptabelt att judar i Malmö ska trakasseras eller ställas till svars för vad staten Israel gör i Gaza. Vi har alla ett ansvar att bete oss anständigt mot varandra.

Det är ju faktiskt fel, Reepalu ansåg att judiska församlingen i Malmö hade ett ansvar för förföljelserna mot dem. För mig är det ett klockrent exempel på kollektiv skuldbeläggning av Malmös judar.

Såvitt jag kan se anser fortfarande Reepalu att judarna i Malmö bör etablera kontakt med “rätt” grupper och att det var rimligt att han uttryckte sig på det sättet.

Skånskan skriver också om artikeln, Reepalu vägrar ge kommentarer dit. Han hävdar nu att han blivit feltolkad och felciterad – och här står alltså ord mot ord. Skånskan har intervjun bandad så det lär vara ganska enkelt att gå till botten med detta.

Det verkar som att Ilmar Reepalu blivit tagen i örat av någon från högre ort. Detta har alltså lett till att Ilmar Reepalu nu tvingats erkänna förekomsten av antisemitism i Malmö, och att det är ett problem att den finns.

Det är ett första steg att Reepalu nu har erkänt förekomsten av antisemitism. Men märk väl att detta har skett under protest och troligtvis press från högre ort. Det säger något om hur allvarligt läget är i Malmö.

Det finns alltså fortfarande anledning att gå med i fejangruppen “Sahlin måste ta avstånd från Reepalu“.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.