Nyliberalismen inspirerar

Katrine Kielos på Aftonbladets ledarsida har rest till England för att intervjua en Philip Blond.

”Nyliberalismen är död”, deklarerar han vidare och jag kan inte annat än hålla med. Men det är en märklig sak att höra från någon som beskrivs som den brittiska högerns nya chefsideolog.

Nyliberalism som politisk princip har aldrig slagit igenom i ett land som genomfört nattväktarstaten. Men som politiskt koncept har den en väldig sprängkraft.

Nyliberalismen är ett mycket starkt koncept som tilltalar på ett sätt som vänsterns revolutionära idéer gör. Skillnaden är att nyliberalismen skulle kunna fungera och skapa ett rikt samhälle, där kommunismen skapar massmord och terror.

I Sverige har nyliberalismen aldrig varit inflytelserik på riktigt. Gamla moderaterna var inspirerade av den, men som alla vet blev det inget nyliberalt drömsamhälle i Sverige.

Det är lätt roande att se vänsterpersoner som Katrine Kielos som knappt verkar förstå vad nyliberalism är, ändå utropar nyliberalismens död.

Nyliberalismen är en stark inspiration och ett koncept som trots sin relativa marginalitet har ett stort inflytande på samhällsdebatten.

De upprepade utropen från vänsterhåll om nyliberalismens död är beviset på dess livskraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.