Köpenhamn: Diktaturerna får cash

Det verkar vara på gång ett avtal mellan världens rika och fattiga länder, som går ut på att de fattiga ska få pengar av de rika. Mattias Svensson på Neobloggen kommenterar:

[…]det alternativ som ligger på bordet i Köpenhamn klingar bara allt för välbekant av politikens alla begränsningar. Handel med utsläppsrätter låter bra i teorin, men är i praktiken en låtsasmarknad som stoppar miljardvinster i fickorna på ryska oligarker och oljebolag. Läs mer i vetenskapsjournalisten Ronald Baileys Neoartikel. Till det en astronomisk välståndsöverföring på 5 procent av den högproducerande världens BNP till världens diktaturstater.

Hur naiv måste man inte vara om man ser detta som den enda möjliga lösningen på mångfacetterade och komplexa problem som uppstår följer av global uppvärmning? Tror ens Ann-Charlotte Marteus att Mugabe fixar fungerande skydd mot stigande vattennivå för sin befolkning om vi bara ger honom pengar?

Det finns mycket att invända över klimatmötet i Köpenhamn. Journalisterna tror att världen ska gå under och detta möte genom fina, demokratiska FN, ska lösa alla problem.

Som alltid med FN gäller det att hälften av medlemmarna är diktaturer, det vill säga organisationer som skiter i mänskliga rättigheter eller att hålla ingångna avtal. Är det någon som tror att de verkligen bryr sig om klimathotet? Och att de kommer använda våra skattepengar till att bekämpa detta hot?

Som ett exempel så hörde jag att Sudan var med i förhandlingarna. Ni vet, landet vars regering har medverkat till att hacka ihjäl ett antal hundra tusen människor med machete. Tror ni att dom kommer bekämpa klimathotet, eller använda pengarna för att förtrycka sin befolkning?

Gissa en gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.